Kruising Waal – IJssel in het Kalf

Het fietspad langs De Waal in het Kalf gaat op de schop. Een mooie gelegenheid om het fietspad aan te passen en meteen ook de oversteek met de IJssel.

waal ijssel oversteek
fietsoversteek Waal – IJssel

Het fietspad langs de Waal is grotendeels betegeld en wordt nu geasfalteerd. Fietsen wordt comfortabeler en daardoor aantrekkelijker. We zijn er blij mee.

De plannen van Zaanstad om het fietspad aan te passen zijn jammer genoeg niet in lijn met de ambities van de gemeente. Wij stellen daarom drie verbeteringen voor.

1. Het tweerichtingen fietspad is slechts 3,3 meter smal en voldoet niet aan de richtlijnen die 4,0 meter aangeven. Het is nu de kans om het fietspad te verbreden.

2. De Fietsersbond pleit ervoor om het fietspad op de kruising Waal – IJssel te verhogen. De snelheid van het autoverkeer zal daardoor aanzienlijk verminderen wat ten goede komt aan de fietsveiligheid. Het asfalt kan daardoor ook over de kruising heen getrokken worden.

3. Het verdient de voorkeur om de blokmarkering buiten het fietspad te plaatsen. De witte vierkante aandachtsblokken liggen nu op het fietspad waardoor het smaller lijkt en een beetje hobbelt.

Blokmarkeringen opschuiven kost geen cent extra, verhoogd aanleggen van de oversteek kost ook bijna niks. De uitrit van Bergumermeer is nu reeds verhoogd ten opzichte van de rijbaan en de IJssel ligt ook al iets hoger dan de Waal.

kruising waal ijssel
kruising Waal – IJssel