Zuinig op de accu van je e-bike

Hoe voorkom je snelle uitputting van je accu? De basisregel is dat de accu niet te warm wordt. Verlaag zo nodig je ondersteuning en schakel over op een lagere versnelling.

een nieuwe fiets inrijden
1. De accu moet in het begin rustig gebruikt worden, de motor en elektronica moeten eerst inlopen. Hou de belasting de eerste tijd laag, dus geen lange zware ritten. Rij daarom in een lage versnelling met matige ondersteuning.
2. Rij bij normale temperatuur, niet heel koud of heel warm. Liefst met droog weer en matige wind.
3. Voel af en toe met de hand of de accu te heet aanvoelt, zo ook de regelaar, bediening en control-box vlak bij de accu. Handwarm is normaal.

Pas na vier ritten en daarna opladen is de accu op capaciteit. Vermijd tijdens de eerste ritten tussendoor opladen. Gebruik de eerste tijd niet de snellader maar de “normale lader” zodat de accu rustig op spanning komt.

nadat de fiets is ingereden
1. Gebruik bij het wegrijden de laagste versnelling en minste ondersteuning, dat is ook beter voor je eigen veiligheid. Bij belast wegrijden zoals een heuvel is een hogere ondersteuning nodig, gebruik de middenstand.
2. Bij wind mee is er minder rijwindkoeling, maar die is wel nodig. Pas vooral op met warme dagen in de zon.
3. Bij wind tegen wordt er veel meer energie verbruikt en meer warmte ontwikkeld. De motor en accu leveren maximale prestaties, kies daarom voor een lage prettige versnelling (klein verzet), waardoor de ketting en tandwielen minder slijten. De accu levert dan optimaal energie bij een lager stroomverbruik.
4. In een koude omgeving heeft de accu een lagere capaciteit en werkspanning. De regelaar geeft dan meer stroom aan de motor, hierdoor slijt de regelaar/controller sneller.
5. Parkeer de fiets nooit in de felle zon. Zoek een plekje in de schaduw, liefst met een beetje wind. Neem desnoods de accu mee en koel deze in de schaduw. Elektronica houdt ook niet van vocht en regen.
6. Vermijd tussendoor snel-laden, zeker op hete dagen en bij zware lange vakantieritten. Laat de accu eerst afkoelen en zich herstellen. Alleen een handwarme accu bijladen, in de schaduw op een koele plek. Haal de accu eventueel uit de houder. Ga bij gebruik van een snelle lader af en toe na of de temperatuur niet te hoog wordt.
Bij twijfel langzaam bijladen.

opslag, wat nu?
Haal bij langdurige opslag de accu uit de fiets en laad hem op tot circa 70 %. Elke type accu heeft last van zelfontlading. Om een goede werking te garanderen, moet een accu eens per maand geladen worden. Als een accu helemaal is ontladen lijden prestaties en levensduur daaronder. Of hij doet het helemaal niet meer.
Parkeer de fiets liefst binnen. Hou de fiets droog en vermijd zon en vocht.
Hang de fiets zo mogelijk op aan haken. Op de standaard kan ook, maar haal alle tassen er bij voorkeur af. Maak de fiets zo licht mogelijk en hou de banden op druk.

De technische informatie is geleverd door Peter Wieringa uit Zaandam.