Russische Buurt, voorrang bij de Vomar

De huidige situatie is dat auto’s uit de parkeergarage voorrang verlenen aan al het verkeer op de Czaar Peterstraat. Wij willen dit na de herinrichting zo houden.

Een deel van de doorgaande fietsroute Wilhelminabrug, Cz Peterstraat, Rozengracht (op marktdagen de gehele Cz Peterstraat) gaat op de schop.
De Fietsersbond heeft geadviseerd dat de Czaar Peterstraat in de voorrang blijft. De zijstraten in de buurt moeten ook voorrang verlenen en dat gebeurt daar via een uitritconstructie. Immers komend van een uitrit moet aan al het verkeer voorrang verleend worden. In een 30 km-gebied past Zaanstad deze methode vaker toe, bijvoorbeeld bij zijstraten van de Westzijde.

Inmiddels is de gemeente akkoord met de visie van de Fietsersbond! De Zilverpadsteeg wordt van een uitrit-constructie voorzien, zo ontstaat in dit gebied voor alle zijstraten een gelijke, een eenduidige situatie. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.

Bovendien is het veiliger als fietsers die met hoge snelheid van de kluft van de Hogedijk komen niet volop in de remmen hoeven voor verkeer vanuit de parkeergarage. Dus voorrang voor de Czaar Peterstraat.

Zie het grappige filmpje gemaakt door De Orkaan.