Motorrijders, automobilisten, fietsers, wandelaars op landweggetjes

De drukte op landweggetjes, dijken en fietspaden neemt toe. We maken ons hier grote zorgen over en vragen aan de gemeenten om er beleid op te maken.

Er komen meer weggebruikers. Aan de ene kant meer fietsers en wandelaars, de populariteit van gezond bewegen in de buitenlucht groeit. Het varieert van toerfietsers (racers) tot e-bikes en van ervaren lange afstandslopers tot hele gezinnen die “kamerbreed” bezit nemen van de weg.
Aan de andere kant automobilisten die graag met hun cabrio’s en oldtimers de kleinere wegen op zoeken. En de motorrijders die bij voorkeur in groepen de weg op gaan en genieten van dat ene slingerende dijkje waar zij normaal niet komen.

landweggetje motor fietser wandelaar

Er is nieuw te formuleren beleid nodig waarbij een tijdelijke beperking (bijvoorbeeld in het weekend) voor gemotoriseerd verkeer de kern zal vormen.

In Oostzaan geldt het voor gemotoriseerd verkeerd onder andere op de Haal en Oostzanerrijweg.
Fietspaden waar voetgangers gebruik van moeten maken omdat een wandelpad ontbreekt: het Otterbospad (fietspad langs het spoor) en fietspaden in het Twiske.

In Wormerland betreft het onder andere de Jisperdijk, de Engewormer (beide zijden) en de Kanaaldijk tussen Purmerend en N246.

In Zaanstad zijn er knelpunten bij de Krommeniedijk, Hoogedijk, Busch en Dam (gedeeltelijk al uitsluitend voor bestemmingsverkeer, maar geen handhaving), Vaartdijk tussen watertoren en Forbo, Lagendijk, Westzanerdijk en Overtoom.
Ook in Zaanstad liggen fietspaden waar de voetgangers gebruik van moeten maken. Dit zijn onder meer Freek Engelpad, verlengde van de Ringweg, verlengde van de Veldweg, het Westerwindpad, de Veenpolderdijk en Westdijk (de drie laatste zijn ook hondenuitlaatplaatsen!).

We hebben bovenstaande naar alle drie de Zaangemeenten gestuurd en we zijn benieuwd naar de reacties.
In de bijlage de brief aan Oostzaan.

vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document ⋅ 35 KB

landweggetjes Oostzaan

Download