Overbodige fietspaaltjes

Minister Schultz heeft de gemeenten gevraagd om zich in 2013 bezig te houden met de fietspaaltjes. Vele zijn overbodig, slecht zichtbaar of kunnen beter iets verplaatst worden. Uitgangspunt van de Fietsersbond is alle paaltjes weg, tenzij er zeer dringende argumenten zijn om ze te behouden.

In de kerstvakantie hebben we ruim 200 foto’s van paaltjes genomen. En daarna hebben we overlegd met Zaanstad. Over veel paaltjes zijn we het eens geworden, ze kunnen weg. Een aantal paaltjes moet volgens de gemeente blijven. Daarbij gaat het onder meer om paaltjes die een brug beschermen tegen autoverkeer. Als over de brug De Zwerver aan de Noordervaartdijk een auto rijdt, ontstaat er veel schade. 

De Zwerver, Noordervaartdijk

Op de volgende foto een gevaarlijke situatie op de Hogendijk in Zaandam, één paaltje in het midden zou minder botsingen geven. FietsBeraad heeft een uitvoerig document gepubliceerd met eisen die gesteld worden aan paaltjes. Onder andere moet er bij het paaltje een sterk ribbelend profiel op de weg aangebracht worden zodat een fietser voelt dat er wat aan de hand is. En het paaltje moet goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld door het onder een lantaarn te plaatsen. Het mooist zou zijn om van de weg een fietspad te maken en het te versmallen tot zo’n 150 cm met twee paaltjes op het trottoir. Maar de gemeente heeft een beperkt budget en dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

Hogendijk

Dit onderwerp krijgt de komende tijd bij ons meer aandacht. Veel meer paaltjes moeten weg!