Beatrixbrug nu toch geopend

De opening van de brug werd een kleine maand uitgesteld. Dit vanwege de vele ongelukken op de Wilhelminabrug die identiek is aan de Beatrixbrug.
Boven de vorige brug, eronder de nieuwe.

Beatrixbrug oud
Breed, vlak, overzichtelijk
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Helemaal rechts het trottoir, ernaast het smallere fietspad.
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Veel aanwijzingen op de borden

Toen de Wilhelminabrug geopend werd vonden er direct veel valpartijen plaats doordat er hoogteverschillen zijn tussen trottoir, fietspad en rijbaan. De gemeente besloot daarop om de fietspaden van de Wilhelminabrug af te sluiten en de fietsers op de rijbaan te laten rijden.

Ook op de Beatrixbrug liggen de fietspaden hoger dan de rijbaan en lager dan het trottoir. Ze zijn voor de hoeveelheden fietsers volgens landelijke normen (CROW) veel te smal. Zaanstad heeft de Fietsersbond gevraagd om mee te denken hoe de fietspaden toch gebruikt kunnen worden. Maar wij hebben voor deze situatie, waarvoor we al in 2015 waarschuwden, geen gemakkelijke oplossing.

Wat wij voorstellen is:

De brug het hele etmaal afsluiten voor gemotoriseerd verkeer (uitgezonderd bussen en hulpdiensten). Dus niet alleen tussen 12 en 18 uur.
De poller buiten werking stellen en handhaven met cameratoezicht en kentekenherkenning. Dat gebeurt bij de busbrug al jaren.

De gemeente heeft rood-witte banden bij de hoogteverschillen aangebracht. Ze verwacht dat fietsers er dan meer attent op zijn. En dat de valpartijen zoals bij de Wilhelminabrug zich niet herhalen. Fiets- en voetgangersgedeelte zijn geel geverfd met zwarte kruisen. Hierdoor is het onderscheid fietspad-rijbaan duidelijker, het hoogteverschil fietspad-voetgangersgedeelte valt veel minder op, ondanks de rood-witte band.

Maar het fietsgedeelte van de Beatrixbrug blijft onveilig. De breedte van het fietspad is te gering om voldoende plaats te kunnen bieden aan een pulserend aanbod van fietsers en bromfietsers. Versmalling, obstakels en hoogteverschillen vermenigvuldigen het risico. Een rood-witte band kan deze onveiligheid niet compenseren. Zeker niet ’s nachts en bij regen- en sneeuwval.Klik op een foto om hem te vergroten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Bij het verkeerslicht wordt het fietspad 1,50 m smal, en het voldoet al niet aan de normen.
msword ⋅ 36 KB

Opening Beatrixbrug standpunt Fietsersbond

Download