Inrichting H. Gerhardstraat bij Peperstraat

Het dubbelzijdige fietspad van het Mennistenerf naar de PL Takstraat is eind juni aangelegd door de gemeente. Een succes voor de Fietsersbond! Snel naar de binnenstad, niet meer wachten voor de verkeerslichten op de Peperstraat. En …

dubbelzijdig naar centrum

Aanvankelijk stond er een vluchtheuveltje midden op het fietspad, gevaarlijk als een fietser het te laat in de gaten heeft. We hebben het bij de gemeente gemeld en heel snel is het vervangen door een markering op gelijke hoogte met het fietspad. Goed gedaan, Zaanstad!

Een minpunt. Vanuit de PL Takstraat komend kom je een raar fietspaaltje tegen, geen ribbelmarkering op de weg en direct bij een bocht. En bovenal, het dient geen enkel doel.

paaltje bij PL Takstraat

Zaanstad heeft de aanpassingen van de H. Gerhardstraat in verband met de snelle busverbinding naar Amsterdam voorgelegd aan de Fietsersbond. In de bijlage het volledige advies, hieronder belichten we enkele punten.

  • Wij adviseren om het fietspad vanaf de rotonde bij het begin van de Vermiljoenweg tot de P.L. Takstraat dubbelzijdig te maken en de scherpe bocht bij deze rotonde eruit te halen. Deze veelgebruikte route kan op deze manier gelegaliseerd worden. Hiervoor is het uiteraard nodig het fietspad breder te maken. Vanuit Zaandam-Zuid kom je nu slechts één verkeerslicht tegen als je naar het station gaat. 
  • Fietsers komende vanuit het Veldpark die naar de Kopermolenstraat gaan, hebben het lastig. Eerst rechtdoor, dan een haakse bocht naar rechts en vervolgens linksaf de Kopermolenstraat in. Het is beter om met belijning de fietsers in één keer schuin over te laten steken. Dit is veel veiliger.
  • Wij adviseren altijd om vrijliggende fietspaden in asfalt uit te voeren.
  • In de plannen staat een vluchtheuvel tussen de Bloemgracht en het verkeerslicht ingetekend. Dit is gevaarlijk vanwege het risico op een eenzijdig ongeluk. En onnodig omdat hier geen autoverkeer zal gaan rijden. De scheiding van het fietsverkeer kan beter optisch met kleur geregeld worden, eventueel gecombineerd met een lichte verhoging.

De afsluiting voor het autoverkeer bij de Bloemgracht  naar de Gerhardstraat juichen wij toe. Als auto’s vanuit de Bloemgracht de Gerhardstraat opdraaien, hebben ze geen goed zicht op het fietspad, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. En het verwijzen van de brommers komende vanaf de Anton de  Kombrug naar de rijweg, vinden wij een goede zaak. De Anton de Kombrug voert de Vermiljoenweg over de Gouw.

advies Gerhardstraat