De Slinger

De spoorwegoverbouwing bij station Zaandam, vanaf de Hermitage langs de ingang van het station over de Houtveldweg naar Westerwatering, kan nog niet afgebouwd worden. De Slinger moet eindigen bij het oude belastingkantoor, maar voor het zover is wil Zaanstad alvast het deel dat klaar is in gebruik nemen. Dat leidt tot vreemde situaties.

Vanf het station richting Westerwatering kom je met een flinke vaart op een strook van 6.30 meter breed. Daarvan is 4.00 meter fietspad, de rest voetpad. Dan, aan het begin van de ‘Haarspeld’ (mooie naam van de Orkaan), houdt het voetpad plotseling op; het fietspad gaat daar scherp naar links en de breedte ervan wordt op slag teruggebracht tot 3.20 meter. Daarna verbreedt het fietspad zich weer tot 4.00 meter, maar de haakse bochten blijven gehandhaafd. Beneden verbreedt het fietspad zich verder, maar de aansluiting op het bestaande fietsnet ligt weer achter een haakse bocht met vervolgens weinig zicht op het kruisende fietsverkeer
In tegengestelde richting is het eerste stuk omhoog te kort om vaart te maken. En om de bocht te kunnen maken moet je hem ruim nemen, anders gaat het je echt niet lukken. Je komt dan op de linker weghelft uit, waar je normaal gesproken te maken krijgt met dalende fietsers.

In het korte filmpje geven we een indruk van de situatie, klik hier.

We hebben onze mening aan Zaanstad kenbaar gemaakt, zie de download.

msword ⋅ 62 KB

Slinger over station Zaandam heen, zienswijze

Download

Reactie op de Slinger