Kerkstraattunnel Wormerveer

De lokatie: de nieuwe fietstunnel onder de N 246 naast het kruispunt N 246 / Kerkstraat te Wormerveer, op een steenworp afstand van de Vaartbrug over de Nauernasche Vaart tussen Krommenie en Wormerveer. Het is een probleem om vanuit de tunnel de Kerkstraat over te steken en via de Vaartbrug Krommenie in te gaan. 

tunnel Kerkstraat

 

Rob en Maut staan op een doordeweekse dag om 8.00 uur ’s morgens bij de westelijke uit/ingang van de fietstunnel. Fietsers die in de richting Krommenie willen rijden dienen hier de Kerkstraat over te steken. Het is een door verkeerslichten beveiligde oversteekplaats. Met name horden scholieren trekken voorbij.

Wij constateren:

–     Een op de vier fietsers rijdt door rood licht.

–     De tunnel is verboden voor bromfietsers die zich daar niets van aantrekken.

–     Op de fietspaden aan beide zijden van de Kerkstraat wordt volop spook gereden (het fietspad is hier ongeveer 1.10 meter breed),  de oversteek van de Kerkstraat zal dus elders plaatsvinden, daar waar geen verkeerslichten zijn, maar wel evenveel auto’s.

–     Als het licht voor fietsers op rood staat vormt zich een prop wachtende fietsers. De helling van de fietstunnel sluit rechtstreeks aan op het fietspad. Staan er vier fietsers voor het rode licht dan moeten de wachtenden daarachter stoppen (en optrekken) op een helling. Dus probeert iedereen zo dicht mogelijk bij het verkeerslicht te komen, dus blijft er nog maar bar weinig ruimte over voor degenen die de tunnel in willen.  

–     Bij filevorming blokkeren auto’s de oversteekplaats.

–     Bij filevorming zien we hoe auto’s vanuit de richting Krommenie op de linkerweghelft gaan inhalen om de ventweg naar het Molletjesveer in te kunnen slaan (ondanks doorgetrokken witte streep !)

–     Auto’s vanuit richting Wormerveer trappen nog even op het gas om het verkeerslicht te halen en moeten dan tien meter voorbij het kruispunt vol op de rem. Of niet …

 

Algemeen: de situatie deugt niet. Rob spreekt zelfs van ‘levensgevaarlijk’; als instructeur bij fietslessen aan allochtone vrouwen heeft hij kijk op (fiets)verkeerssituaties. Het gebrek aan ruimte (de fietsverkeersafwikkeling speelt zich af op enkele vierkante meters) en de merkwaardige vermenging van fiets- en autoverkeer nodigen kennelijk uit tot grootschalige verkeersovertredingen en leiden daardoor tot hinder en gevaar. Dit is des te opvallender omdat even verderop bij de Vaartbrug ook nog steeds de idiote ‘fiets-auto-rits’ situatie bestaat, die al jaren onderwerp van kritiek en actie van de Fietsersbond Zaanstreek is.