Recreatief fietsen van Dam tot Dam

De gemeente Amsterdam heeft in maart 2012 een voorstel gedaan voor een fiets- en wandelpad langs Zaan en IJ. Op grond van dit voorstel is de gemeente Zaanstad vóór de zomer van 2014 akkoord gegaan met de financiering van de brug over Zijkanaal H. De Fietsersbond Zaanstreek is erg verheugd over deze plannen. De gemeentes gaan de plannen in het tijdvak tot 2030 realiseren. 

De eerste stap wordt in 2015 door Amsterdam gezet: fietspad vanaf Zijkanaal H verlengen. We zijn blij dat Amsterdam heeft besloten om alvast het fietspad aan te leggen in het verlengde van Zijkanaal H. Het gaat om een klein stukje fietspad. Op de luchtfoto verderop in rood gemarkeerd. Dit is nu een olifantenpaadje, mensen wandelen er of laten hun hond uit. Om er een fietspad aan te leggen moeten struiken gerooid worden en asfalt gelegd worden. Dit lijkt geen groot probleem te zijn.

Dam tot Dam1

Vervolgens kan gefietst worden over de huidige weg (op de luchtfoto blauw). Dit is een calamiteitenroute voor nood- en hulpdiensten die naar de Coentunnel moeten. Met Rijks Waterstaat moet er nog wel overlegd worden hoe deze brede weg veilig ingericht gaat worden voor fietsers.

Zo ontstaat op eenvoudige wijze een aantrekkelijke route van Zijkanaal H naar het Coentunnelcircuit. Daarna kan je gemakkelijk via de bestaande fietsroute naar de NDSM-pont en Buiksloterwegpont. Het bestaande fietspad op het Coentunnelcircuit moet nog in beton uitgevoerd worden, conform het fietspad langs de Hemweg. Het is nog even de vraag of Amsterdam dat nu ook in 2015 gaat doen. 

 Dam tot Dam2

Dam tot Dam2a

De Fietsersbond Zaanstreek stelt voor om vervolgens de brug over de Hanenpadsloot (de brug van de Prins Hendrikkade naar de Notenlaan) aan te leggen, stap 2. Deze is hieronder zwart aangegeven.

Dam tot Dam3

 

Stap 3 is het realiseren van de brug over Zijkanaal H. Bovendien moet de brug over de Baarthaven aangelegd  worden. Beide bruggen moeten tegelijkertijd aangelegd worden om een zinvolle fietsroute te maken. 

Deze route sluit mooi aan op de bestaande fietsroute in Amsterdam Noord en loopt vanaf Coentunnelcircuit via de T.T. Vasumweg, Kraanspoor, Mt Lincolnweg, richting de Ondinaweg (voor de IJkantine langs), langs de pont NDSMwerf. Je kunt ook naar de Buiksloterwegpont fietsen via de MS Riemersdijkweg, de T.t Neveritaweg, over de Theo Fransmanbrug verder over de Papaverweg, Ridderspoorweg, Asterweg, Sausalitolaan, de Bundlaan en de IJpromenade.

Onderstaande kaartjes geven de boven beschreven route in Amsterdam Noord aan:

Dam tot Dam4

 

 Dam tot Dam5

Halverwege bovenstaand kaartje de pont van de NDSM-werf naar Amsterdam Centraal. Deze pont vaart elk half uur en in de spits elk kwartier. Misschien wordt het in de toekomst ook buiten de spits een kwartiersdienst.

Dam tot Dam6

We hopen dat het aanleggen van de bruggen over de Hanenpadsloot, Baarthaven en Zijkanaal H ruim voor 2030 door de gemeente Zaanstad wordt gerealiseerd.