niet zoals voorjaar 2020 van Westzijde naar de Prins Bernhardbrug

Omleidingen vragen aandacht

Gelukkig is de Westzijde weer open. Maar het is een punt om goed over na te denken: hoe voorkomen we dat fietsers ver moeten omrijden.

De laatste 293 m van de Westzijde voor de Van Goghweg was voor fietsers afgesloten. Fietsers vanuit Oud-West op weg naar het ziekenhuis of het Pascalcollege moesten omrijden. Vanuit de Westzijde ga je gewoonlijk rechtsaf de Prins Bernhardbrug over (groene lijn).

omleiding westzijde met lijnen
Groen de gebruikelijke route. Zwart de omleiding. Rood is het opgebroken pad. De drie gele figuren zijn verkeerslichten

De zwart getekende omleiding begint linksaf de Harenmakersstraat in. Op het einde rechts het Wagenschotpad op. Hier is de weg opengebroken en je moet je door het zand een weg banen naar het Meester J.A. Laanplein.

omleiding Westzijde bij het Wagenschotpad klein
Oei, fiets-omleidingsroute maar toch lopen

Dan ga je links de Vincent van Goghweg op tot het Dik Trompad. Daar wachten op groen van het verkeerslicht en rechts de weg oversteken. Vervolgens aan de overzijde de Vincent van Goghweg teruguit volgen. Bij het verkeerslicht de Westzijde oversteken. Dan opnieuw afstappen en wachten tot het voetgangerslicht groen is. Aan de overkant goed opletten want er is nauwelijks ruimte. Maar als dit allemaal gelukt is kan je nu linksaf de Prins Bernhardbrug oversteken. Drie verkeerslichten, tweemaal een stukje lopen en 530 meter extra afstand.

einnde omleiding Westzijde klein

De omleiding is erg onhandig. Maar vrijwel alle fietsers nemen niet de omleiding omdat hij onduidelijk is aangegeven. Ze gaan rechtdoor en daar ontstaan gevaarlijke situaties tussen auto’s en fietsen. Maar dat is niet de verantwoordelijkheid van Zaanstad, die geeft immers een omleiding aan.

Categorieën