Toekomst Zaanse Schans

Reactie Fietsersbond op toekomstplannen

Er wordt nagedacht over de toekomst van de Zaanse Schans, deze wordt beschreven in een ontwikkelstrategie. Dit heeft ook gevolgen voor de fietsers uit de Zaanstreek. Daarom hebben we onderstaande aandachtspunten aan de Zaanse Schans voorgelegd.

Huidige fietspad
Toeristen weten het verschil niet tussen fiets- en voetpad. Hier enkele aanbevelingen om het aantal conflicten tussen fietsers en voetgangers te verminderen.
1. Plaats op het huidige fietspad fietslogo’s en attentietekens en maak het fietspad rood.
2. Maak een afscheiding tussen fietspad en voetpad met bloembakken of anderszins.
3. Verbreed het huidige fietspad onder in de dijk, dan is er meer ruimte om elkaar te ontwijken. Hierbij kan worden aangesloten op werkzaamheden die het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) gaat verrichten op de Kalverringdijk.
4. Maak een loopbrug of duidelijke oversteek met grote attentiewaarde voor voetgangers over het huidige fietspad bij de Kaasboerderij. Dit maakt het voor iedere deelnemer veiliger.

Fietspad om de Zaanse Schans heen
Waarschijnlijk komt er een nieuw fietspad ten oosten van de Zaanse Schans tussen Leeghwaterweg en de Enge Wormer.
5. Dit is voor scholieren uit Wormer en Wormerveer/Krommenie een prima fietspad naar het St Michaël College. En voor fietsers uit Zaandam-Noordoost naar Wormer, Wormerveer en Krommenie geldt hetzelfde.
6. Leg het fietspad wat dichter tegen de Zaanse Schans aan dan nu gepland, met rood asfalt plus verlichting

Langs d’ Swarte Walvis
Er gaan stemmen op om de huidige route af te sluiten voor fietsers.
7. Wij adviseren de weg langs d’ Swarte Walvis open te houden voor fietsverkeer vanwege de fietsers uit Wormer die over de Julianabrug willen. Voor hen is dit een cruciale verbinding. Hetzelfde geldt vice versa voor inwoners van Zaandam-West, Koog en Zaandijk.
8. Zaanstad promoot fietsen langs de Zaan en dat is o.a. bij de rondvaartboten een zeer fraai uitzicht. Daarom willen we de Kalverringdijk langs d’ Swarte Walvis open laten voor fietsverkeer. Fietsers passen zich vanzelf aan als het druk is met voetgangers. Scholieren naar het Michaël College gaan via het nieuwe fietspad. Hierdoor neemt het drukke fietsverkeer af.
9. Het fietsen verbieden op dit stuk Kalverringdijk is geen goed idee. De Zaanse Schans is immers aangelegd als woonwijk. Het voornemen van Zaanstad om 35% van het aantal verplaatsingen per fiets te laten plaatsvinden ga je niet halen als je wegen afsluit voor fietsers.
10. Als het stuk langs d’ Swarte Walvis afgesloten wordt, moeten fietsende Zaankanters wijken voor toeristen. Dat is niet juist en verkleint het draagvlak voor toerisme onder burgers. Fietsen hoort bij Nederland en het is juist leuk dat toeristen dit ervaren.

Aanvullende opmerkingen
11. Probeer zoveel mogelijk toeristen op de fiets naar de Zaanse Schans te laten komen.
12. Zet toeristencoaches in, het is immers de verantwoordelijkheid van de ondernemers om het fietsverkeer in goede banen te leiden.
13. We pleiten voor een extra aansluiting naar het nieuwe fietspad via de huidige parkeerplaats.
14. Verbeter de oversteek bij de Julianabrug naar de Diederik Sonoyweg. Fietsers van Zaanstad-Noord kunnen hier oversteken richting Zaandam-Oost.
15. Gebruik de historie om Nederland als fietsland te promoten. Zet bijvoorbeeld acteurs op hoge oude fietsen in.

Hieronder enkele aantekeningen bij de Ontwikkelingsstrategie Zaanse Schans.

msword ⋅ 39 KB

gaane-met-zn-allen-naar-de-Zaan

Download

Categorieën